top of page
IMG_9597.jpg
Dobtábor
Derbuka, Keretdob és sok más...
szimbolum_Dorje_webre.png
2024. április 19 - 21.
Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóház

Kedves régebbi (de semmi esetre sem öreg :-) ) és új dobos, ütős Tanítványok, Érdeklődők! Az elmúlt években sűrűn és kitartóan hallatott kéréseteknek próbálok eleget tenni, amikor elindítok néhányat az elmúlt 20 évben tartott tradicionális, technikai, szakmaibb, ütőhangszeres, dobos programjaimból, amely a teljesen kezdőtől a szuper haladóig tud támogatni Benneteket a darbuka, frame drum és a velük kölcsönhatásban élő ütőhangszeres kultúrák világában.

Először a régi, néhány napos dobtáboraimat hozom vissza, erre vonatkozott a legtöbb kérés részetekről. 

 

Bár a fő téma és hangszerek a darbuka és a frame drum, kitekintés teszünk, hogy betekintést nyerjünk šŸ˜ƒ a különböző zenei kultúrák egymásra hatásába: a perzsa ütőhangszeres kultúra (perzsa láncos def), az örmény ütőhangszeres zene (örmény dhol), a flamenco ütőhangszeres zene (cajón /ejtsd: “kahon”/, a cigány ütőhangszeres zene (kanna) világába is belekóstolunk.

A “modern” hangszerekre is kitérünk: miként lehet esztétikusan, a hagyományok kiforrottságát, letisztultságát, sallangmentes közlésmódját átültetni konkrét tradicionális ritmusokon, ritmusformákon keresztül olyan “modern” hangszerekre, mint a handpan és a tong drum (nyelves dob). 

Kitérünk több alkalommal a body percussion szélesedő kultúrájára is. 

A hangszerek, amelyekkel lehetőség lesz tanulni (érintőlegesen, vagy mélyebben), fejlődni és összefüggéseiben, egymásra hatásában, együttműködésében elmerülni a Balkántól Pakisztánig:

 

  • Darbuka, sombati, doholla - tradicionális ritmusok tájegységek szerint (délszláv, macedón, bolgár, görög, török, egyiptomi, marokkói, szíriai ritmusok)

  • Tar, def, bendir (frame drum / keretes dobok) - (egyiptomi, marokkói, török, szíriai, perzsa, szúfi)

  • Perzsa láncos def - érintőlegesen

  • Riq - (egyiptomi, török, szíriai) - érintőlegesen

  • Sagat (ujjcintányér) - (egyiptomi, török, szíriai) - érintőlegesen

  • Tapan, Davul (pálcás dob, kétfenekű, kétarcú dob) - (délszláv, macedón, bolgár, görög, török, libanoni) - érintőlegesen

  • Örmény dhol (Örmény zene) - érintőlegesen

  • Ceglédi kanna - érintőlegesen

  • Handpan - érintőlegesen

  • Cajón - érintőlegesen

  • Body percussion - testfelületeken való ritmusjátékok

 

Az elvonulások tematikájából, szakmai anyagából néhány:

Szóló elméletek, technikák, kötött kompozíciók, osztott kéz technika alapjai és gyakorlatai.

 

Esténként összhangszeres jammelést tartunk. 

 

Kérjük, hozzatok magatokkal a fenti felsorolásból olyan hangszert, amin tanulni, zenélni szeretnétek (főleg derbuka és/vagy keretes dob)! Korlátozott számban, az igénylés sorrendjében tudunk kölcsön adni derbukát, keretes dobot. 

 

Tanult ritmusokról tradicionális nyelvkotta írásos megjelenítését, illetve videóanyagat fogunk adni. 

szimbolum_Dorje_webre.png

Helyszín:

Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóház (7304 Mánfa, Fábián Béla u. 87.)

 

Időtartam

Érkezés és szobák elfoglalása pénteken 14 órától. Az első program pénteken 15 órakor kezdődik, és vasárnap 15 óráig tart.

 

Étkezés:

A táborban vegetáriánus étkezést biztosítunk (reggeli, ebéd, vacsora). Ha van speciális étkezési igényed, kérjük, jelentkezéskor jelezd! 

Szállás:

Elhelyezés 2 - 4 ágyas, apartman jellegű szobákban. A szobákhoz saját fürdő, mosdó tartozik.

 

Utazás:

Az utazás egyénileg történik, telekocsik szervezésében segítünk. 

ā€‹

Részvételi díj: 79.000 Ft

A jelentkezéskor 35.000 Ft foglaló elutalását kérjük, a fennmaradó összeget a jelentkezéstől számított 1 hónapon belül kérjük utalni. Részletfizetésre van lehetőség, nyugodtan jelezd, ha kérnél. 

ā€‹

Lemondás esetén foglalót visszafizetni nem áll módunkban. Lemondás esetén átruházásra van lehetőség, illetve az összeg egy alkalommal továbbvihető egy következő táborra. 

ā€‹

Amennyiben külső körülmény, egészségügyi helyzet, központi rendelet miatt nem lesz módunk megtartani az elvonulást az eredeti időpontjában, úgy a befizetett összeg automatikusan érvényes lesz az új időpontban megtartandó elvonulásra. Ha az új időpont nem megfelelő, visszautaljuk a díjat. Minderről, ha szükségessé válik, emailben értesítjük a jelentkezőket. 

ā€‹

Kérdés esetén írjatok nyugodtan az info@karmapemadorje.com címre!

Jelentkezés
az április 19 - 21 -i dobtáborra
Szedsz rendszeresen valamilyen gyĆ³gyszert?

KƶszƶnjĆ¼k a jelentkezĆ©sed, pĆ”r percen belĆ¼l emailben kĆ¼ldjĆ¼k a tovĆ”bbi informĆ”ciĆ³kat!

bottom of page